AD

Met onderstaand stuk stond ik in het AD Delft/ Westland/ online, 22 februari 2021

‘Sommige mensen raken ineens verstrikt in een bizarre moordzaak, het overkwam Fedor de Groot’

Sommige mensen raken onverhoeds verstrikt in een bizarre moordzaak. Het overkwam Fedor de Groot (1967) uit Den Hoorn. Een troost: hij bedacht het plot zelf.

Karl Flieger 22-02-21

Later dit jaar komt bij Godijn Publishing het schrijversdebuut van Fedor de Groot op de markt: Sønderho. In het dorpje op het Deense Waddeneiland Fanø speelt een bizarre situatie rond een vermoorde vrouw die sprekend lijkt op rechercheur Monika Hedegaard, en een gecodeerde dreigbrief van haar vader. Met als setting een oud laboratorium, waarvan niemand weet wat er zich werkelijk afspeelt

Ze linkt de zaken aan elkaar, maar wordt als gevolg van een niet te verklaren dna-match met het slachtoffer al snel van het onderzoek gehaald. Samen met haar zus Isabel begint ze een eigen onderzoek. Het vormt de inleiding tot een nagelbijtend spannende thriller, compleet met links naar schimmig genetisch goochelwerk in de Tweede Wereldoorlog en het waddendorp, waar niets is wat het lijkt te zijn.

Ik vind dat alles moet kloppen, als je een verhaal in een bepaald gebied laat afspelen

Fedor de Groot

Fedor de Groot heeft zich niet ingehouden. In plaats van een ‘veilige’ Nederlandse locatie te kiezen voor zijn eerste thriller, ploos hij het internet uit, op zoek naar alle details over Denemarken die hem maar van pas konden komen. ,,Ik vind dat alles moet kloppen, als je een verhaal in een bepaald gebied laat afspelen”, zegt hij. ,,Schrijf ik ergens dat op een bepaalde kruising een kerk staat en het blijkt in het echt een supermarkt te zijn, dan heb ik mijn huiswerk niet gedaan. Je hebt gelijk, de research heeft veel tijd gekost, maar ik denk dat het verhaal er sterker door is geworden.”

Uitlaatklep

De Groot spreekt als een ervaren bestsellerschrijver, maar los van wat korte verhalen en gedichten is hij toch echt een nieuwe ster aan het firmament. ,,Ik hou van mijn werk als coördinator binnendienst bij een kleine leasemaatschappij”, zegt hij, ,,maar ik zocht wel een uitlaatklep voor de stress die dat werk met zich meebrengt. Daarom ben ik gaan schrijven, zonder enige achtergrond op dat gebied. En ik moet zeggen: het is ontzettend leuk om te doen. Maar het is ook een echt vak, waar je heel veel energie, nieuwsgierigheid en tijd in moet investeren, anders lukt het niet.”

Ik heb ontdekt hoe leuk schrijven is. Daar ben ik ze dankbaar voor.

Fedor de Groot

Die nieuwsgierigheid botvierde Fedor de Groot op trainingsinstituut Querido. Met een klein groepje gelijkgestemden liet hij zich wegwijs maken in de wereld van het schrijven. Het werd een eyeopener. ,,Je leert in die cursus hoe je een boek moet opbouwen. De fijne kneepjes van het schrijven, ook. Het zijn zaken waar je normaal niet bij stilstaat, maar die een enorm verschil maken in de manier waarop je werkt. Ik vond mijn eerste uitvoering van Sønderho best aardig in elkaar zitten, maar na de cursus realiseerde ik me dat het op veel plekken te langdradig was, met te veel informatie. De basis van een verhaal moet kloppen. Dankzij Querido heb ik daar iets aan kunnen veranderen en de kwaliteit kunnen verbeteren. Ik heb ontdekt hoe leuk schrijven is. Daar ben ik ze dankbaar voor.”

Ver weg

Eind januari tekende Fedor de Groot zijn eerste boekencontract. Nu is het wachten tot oktober, wanneer zijn boek verschijnt. ,,Dat duurt lang doordat corona ertussen is gekomen. Maar ook wil de uitgever tien debuterende schrijvers tegelijk lanceren. Ik heb daar natuurlijk begrip voor, al is oktober nog wel ver weg.”

In de tussenliggende maanden op zijn prille lauweren rusten, daar is Fedor de Groot de man niet naar. ,,Ik denk dat ik die tijd gebruik om aan een tweede boek te werken. Het schrijven van Sønderho heeft me zoveel plezier gebracht, daar wil ik het niet bij laten.